tips från proffsen

Brudparen säger ofta att när man har bestämt sig för att gifta sig så är det många bitar ska falla på plats och många beslut som ska tas. Det kan vara överväldigande att planera ett bröllop och det är en "djungel av valmöjligheter där ute"! Har man tur så har någon vän eller bekant rekommendationer att ge, annars får man antingen läsa på eller chansa när man gör sina val. Vore det då inte väldigt bra att få tips från dem som faktiskt jobbar med just det ni funderar över? Här nedan har vi samlat "tips från proffsen" - där varje nätverksmedlem har fått ordet och får ge blivande brudpar råd och expertis inom just sitt område. Och har ni fler frågor? Fyll i Intresseformuläret och ställ era frågor till oss!

Skrolla ner för att läsa alla eller klicka i menyn för att hoppa till den del ni vill läsa om.

Att välja ringar
av Anette Svensson på "Dahlgren est. 1918"

När ni ska välja ringar, utgå från er själva, vad ni känner er hemma i och det som är er stil. Bry er inte om vad vännerna väljer eller vad som är ”inne” just för stunden. Ringarna ska sitta på era fingrar under en förhoppningsvis livslång tid, därför viktigt att det är ringar som är just ”NI”, inte någon annan. För att hitta dit (om man inte vet detta från början) är tipset att prova så många ringar man kan för att känna efter och skapa sig sin egen bild och uppfattning. Här rör det sig mycket kring en känsla. En känsla ni enbart kan få genom att besöka fysiska butiker. Näthandel när det gäller just vigselringar är därför inte att rekommendera.

Ta goda råd, tips och kunskap från butiker där man kan sina saker och har erfarenhet och engagemang. Det kan vara många frågor längs vägen fram till drömringarna där man behöver både smakråd men även råd vad gäller metallval, fattning av diamanter och mycket mer.

Har ni äldre ringar inom familj eller släkt har ni möjlighet att skapa nya vigselringar av detta, behålla affektionsvärdet men samtidigt få en ny design i en ny tid som är rätt för er. Att låta guld gå i arv på detta vis genom generationer skänker en alldeles speciell känsla. Till detta krävs duktiga guldsmeder som kan sitt jobb och som även är lyhörda för era önskemål, som förstår hur ni vill ha det.

Att välja musik
av Rikard Ekberg och Madeleine Liljestam i "RM Duo"

• Spotify är inte samma sak som ett liveband under er fest! Var inte det brudparet som ångrar er i efterhand – detta är en once in a lifetime fest! Vi levererar inte bara de där stämningsfulla låtarna, eller röjet på dansgolvet efter er första dans – vi är entertainers. Vi är där för att hjälpa er i rätt stämning under vigseln, vara den sköna bakgrundmusiken under mingel och middag och vi är där för att få upp alla ur sina bekväma stolar när festen startar och ser till att folk lämnar festen med ett leende och minne för livet.

• Första dansen är lätt hänt att många känner ångest över – ha inte det! Lika exemplariskt som ni dansade tryckare i mellanstadiet kan man göra en första dans. Inga krav på valstakter eller valslektioner. Har ni en ösig låt som ”er” låt? Antingen kör vi en röjig första dans, eller så låter ni oss arrangera om låten så den passar som mysig ballad.

• Jämför alltid! Har ni hittat 3 olika band ni är intresserade utav? Vad erbjuds? Skrivs kontrakt? Hur seriösa är de? Viktigt att ni har en försäkring i form av ett kontrakt så att ni vet att de dyker upp på ert bröllop. I våra kontrakt skriver vi även i t ex exakt vad som beställs från er och vad som ingår, in i minsta detalj.

Ju mindre ni har att oroa er över och tänka på inför bröllopsdagen, desto mer kan ni njuta av den faktiska dagen. Professionella företag inom alla branscher är alltid att föredra, spelar ingen roll om det gäller bröllop eller rörläggaren.


 

Att välja blommor
av Jeanette Hornbeck på Blomsterkompaniet

Kostar en bukett blommor mer bara för att man säger ordet "bröllop" eller "brudbukett"? Svaret är nej. Om ni kan tänka er en bukett i en viss färgskala med valfria blommor så kommer ni billigare undan och det kostar inte mer än en vanlig bukett. Anledningen att en brudbukett ofta är dyarare är att blommorna specialbeställs och väljs med omsorg för att hålla hög kvalitet, blommorna sköts om dagarna innan så att de är perfekt utslagna och buketten binds med mer omsorg än en vanlig bukett. Florister är blomsterkonstnärer och det är ett tidskrävande hantverk att göra en vacker brudbukett. Som i många branscher så får man vad man betalar för.

- Kan jag göra blommorna själv för att spara pengar?  Absolut. Men det tar längre tid än vad man tror. Blommor är färskvara och behöver vara av god kvalitet, de ska vara perfekt utslagna vilket är en konst bara det. Dekorationer och buketter ska göras dagen innan eller på bröllopsdagen och då har man oftast inte tid själv. Man kanske inte har tillgång till festlokalen så länge och det tar lång tid att få tag på de blommor man önskar. Blommorna behöver inte vara en så stor kostnad i förhållande till annat på bröllopet, men gör en stor skillnad på hur det ser ut i festlokal och binder ihop helheten för brudföljet. Det är även viktigt att man tänker på risken att blommor av dålig kvalitet vissnar eller slokar innan de ska beskådas.

Att anlita en duktig florist är att jämföra med att en duktig kock lagar maten. Även inom floristvärlden finns det billig snabbmat och fine dining. Oftast kan den duktiga floristen göra enklare jobb, men tvärtom är svårt.

Så mitt bästa tips är, beställ brudbukett och blommorna till följet av en bra florist som är specialiserad på bröllop och inte i en stor butik där man säljer färdiggjorda buketter och krukväxter i första hand. Vill ni spara in på något så köp lösa blommor av samma florist och dekorera själv så vet ni att ni får kvalitetsblommor. Man kan också spara in på transportkostnader genom att hämta själv eller hyra vaser. Ta inte ledigt från jobbet för att dekorera, floristen är mer kostnadseffektiv.


 

Att välja bröllopstårta
av Maria Lundqvist på Cake Me Happy

Bröllopstårtan är ju tårtornas tårta, förmodligen den tårta som har störst betydelse av dem alla! Men samtidigt väljer brudpar väldigt olika - vissa tycker att det är ett "nödvändigt ont" som man kanske till och med väljer bort, medan andra tycker att det är höjdpunkten under hela bröllopsdagen!

Vill ni ha bröllopstårta på ert bröllop så kan ni göra som i Danmark, Norge och Tyskland - servera tårtan till ett glas bubbel direkt efter vigseln. Då är ingen för mätt eller för berusad för att njuta av konstverket och smaken i er tårta. Om ni vill servera tårtan efter middagen kan ni med fördel välja bort desserten och servera tårtan som dessert, eller servera lite ostar som dessert så att sötsuget finns kvar när det är dags för tårtan!

Är ni inga tårtmänniskor kan ni istället välja cupcakes på ställning med en liten topptårta för det traditionella skärandet som man och hustru. Ni kan också ha en lite mindre tårta och cupcakes/cake pops/småkakor för att skapa ett helt dessertbord i era färger eller ert tema.

Att be en släkting baka tårtan fungerar fint om ni inte har några höga krav. Förvänta er inga underverk, personen i fråga kan vara både nervös och stressad på bröllopsdagen och kanske besitter denna person inte rätt kunskap för att få tårtan att se lika tjusig ut som ni önskar vid 22 på kvällen när den ska serveras?

Att be en privatperson som visat bilder på fina tårtor kan också funka - men ni kan aldig vara säker på att denna personen inte avbokar er en vecka innan. Denna person är dessutom sällan utbildad i livsmedelshygien och kylhantering, och det är knappast 60 personers magsjuka ni vill ha som ert starkaste minne från er bröllopsdag - eller att er tårta är dåligt uppbyggd och rasar när den ska bäras ut från köket vilket vi har hört många brudpar berätta om i efterhand.

Anlitar ni ett proffs för att skapa er tårta så kan ni slappna av på er bröllopsdag och veta att ni får det ni önskar! Ta referenser och lusläs dessa, titta på bilder och ställ frågor. Gå på konsultation med provsmakning, visa bilder på det ni önskar och försäkra er om att de kan skapa precis det ni vill ha. Fråga gärna också vad de har i tårtorna, pulvermixer och halvfabrikat är allt vanligt förekommande på vanliga konditorier då det ska vara så kostnadseffektivt som möjligt - och smakmässigt får man verkligen vad man betalar för. Beställ leverans eller be en pålitlig gäst att hämta er tårta, se till att tårtmakaren packar er tårta säkert med både stabilitet och kyla för transporten. 

Ett bra tips när ni ska skära upp er tårta är att den serveras på ett bord mitt i rummet eller i alla fall på ett bord utflyttat från väggen så att ni som brudpar kan stå bakom tårtan när ni skär er första bit. På så vis ser både gästerna och fotografen era vackra ansikten och tårtans vackra framsida. Lämna sedan över skärandet till serveringspersonalen som i förväg har fått information både om hur tårtan är uppbyggd och hur många bitar där är på varje våning - så behöver ni inte oroa er över serveringen eller om tårtan räcker till alla gästerna.

Och glöm inte att det är NI som bestämmer - det är er dag och vare sig ni vill servera staplade delicatobollar eller ståtligaste bröllopstårtan någonsin så är det helt upp till er!

Att välja bröllopslokal
av Matilda Liljekvist på Ellinge Slott

Bröllopslokaler bokas upp allt längre tid i förväg, ibland flera år framåt i tiden. Har ni kanske en plats eller datum som är "ett måste" för er är det viktigt att vara ute i god tid. 

Börja med att diskutera lite vilken typ av bröllopslokal ni önskar. Är det ett pampigt slott, stort hotell, en enkel bygdegård eller en tom lada? Sätt en budget så ni vet ungefär hur mycket ni har att spendera på denna post.

Ni hittar massor av bröllopslokaler på internet och ni kan få många bilder på företagens hemsidor men även på sociala medier. Kontakta de ställen som passar era kriterier och som känns rätt för er. Boka sedan in visningar så ni fysiskt kan åka ut och se allt med egna ögon. Har ni själva inte möjlighet att åka kanske någon familjemedlem eller vän kan åka ut och se det. Med dagens moderniteter går det ju utmärkt att "vara med" på visningen via exempelvis facetime. Precis som andra möten är det bra att förbereda sig lite med frågor man inte fått svar på vid tidigare konversationer. En vanlig fråga många brudpar brukar ställa är exempelvis: hur länge får vi spela musik eller när får vi tillträde till lokalen? Glöm inte fotografera så att ni kan gå igenom bilderna i lugn och ro när ni väl sitter ner och går igenom era alternativ.

Jag tycker det är viktigt att se på några olika festlokaler så att man har några alternativ att ställa mot varandra. Det kan hända att man under sökningen av lokal finner ett ställe som är helt perfekt men utanför budgetens ramar. Vill man då inte skjuta på bröllopet något år framåt i tiden kan det vara all idé att titta på datum under lågsäsong eller ha sitt bröllop på en vardag då priserna brukar vara lägre. Detta går ju alldeles utmärkt under exempelvis juli då många ändå har semester. 
 

Att välja bröllopslokal
av Birgitta Folkesson på Bjärsjölagårds Slott

Ett av de första valen ni bör göra tillsammans är att välja var ni vill ha er första fest som äkta makar. Är ni paret som trivs bäst hemma med familjen, är ni det kreativa paret med kärlek för planering eller kanske är ni paret som drömmer om det en högklassig fest med pampig inramning?

Det finns en mängd olika lokaler och typer av festlokaler att välja mellan, viktigast är dock att sträva efter ett personligt helhetsintryck där omgivningen runt lokalen blir er effektfulla kuliss.

Nästa val blir att ta ställning till hur mycket tid ni är redo att avlägga på planering. Med ett välplanerat helhetspaket blir vägen fram till och under ert bröllop bekvämare, samtidigt har ni möjlighet att tillsammans med lyhörd personal sätta personlig prägel på allt från dekorationer, högklassig bröllopsmeny och drycker till vigselplats och övernattning i unik miljö. Låt erfarenheten tala sitt vackra språk för att era drömmar ska förverkligas.

Ni kommer att minnas er speciella dag för resten av ert liv men med ett helhetspaket och rutinerad hjälp kommer ni kunna njuta av att vara i nuet och fokusera på varandra, medan andra sköter allt arbete omkring er.

Att välja fotograf
av Isabell N Wedin (Turturduva) och Anna Lauridsen (Kullafoto)

Att fotografera bröllop är ingen walk in the park, det krävs erfarenhet, snabbtänkthet, nerver och känsla. Bilderna är det som finns kvar långt efter den sista tårtbiten ätits upp. Om ni är måna om kvalitet och vill kunna känna er trygga på er bröllopsdag är en professionell fotograf ett självklart val. Vi sitter även inne med expertis som en endast kan ha från att fotografera många bröllop. Här kommer 10 tips från oss:

♥ Bildstil
Först och främst skulle vi vilja tipsa om att välja en fotograf vars bildstil och bildspråk ni tycker passar er. En etablerad bröllopsfotograf ska kunna visa flera bröllop hen har fotograferat vilket ger er en känsla för hur det kommer kunna se ut den dagen ni gifter er. 

♥ Var ute i god tid. 
Ofta blir vi bröllopsfotografer bokade från sex månader till ett år innan. Om du är säker på vem du vill boka så tveka inte att ta kontakt! 

♥Körschema
Undgår stress! Har ni ett bra körschema så finns det oftast tillräckligt med tid för det mesta. Ont om tid? Ha både förberedelser, vigsel och mottagning på samma ställe så att transporter inte äter upp värdefull tid av er dag. Bilder på er och brudföljet? Dessa bilder tas oftast under förberedelserna innan vigseln. 


♥ Klänningen bär du bara en gång i livet
Om du tar porträtten innan vigseln så finns alltid en risk att klänningen kan bli lite smutsig i nederkanten men bröllopsklänningen kommer du ha på dig en gång i livet medan bilderna kommer kommer vara forever. Så våga släppa kontrollen och ha roligt, vi garanterar att det blir bättre bilder då. 

♥ Tidpunkt för porträtten 
Mitt på dagen under sommarhalvåret, när ljuset är som hårdast och osmickrande, är det tyvärr många som planerar in att ta sina porträtt. Om ni har bokat fotograf under hela dagen är ett tips att dela upp porträttdelen till en del innan vigseln, en del efter vigseln och att sedan även lägga 20 minuter efter varmrätten för bilder i solnedgången. Får vi möjligheten att ta era porträtt i det varma, mjuka solljuset sen eftermiddag/kväll, så ger ni oss chansen att skapa magiska bilder! En annan anledning är såklart att ni faktiskt är helt sprillans nygifta! Det glittrar lite extra i era ögon när ni ser på varandra!

♥  Det där med att alla är fotografer
I en tid då alla har en kamera i sin smartphone blir det allt vanligare att gäster går i vägen för fotografen under viktiga moment, t.ex. under vigseln. Informera gästerna att ni har en professionell fotograf som tar bilder och att ni heller vill att era gäster är närvarande. Inget brudpar vill titta på sina gäster under vigseln och mötas av ett hav av telefoner istället för ansikten.

♥ Detaljer på er dag
Samla alla era vackra detaljer innan dagen börjar. Då kan vi fotografera dem snabbt! Detta gör att förberedelserna går mycket smidigare och det ger oss mer tid att fokusera på de spontana ögonblicken. Här är en lista för att sätta igång tankarna: vigselringar med ask, smycken, klocka, slöja, blommor, skor, strumpor, något blått, manschettknappar, brev, bilder, gåvor, kulturella objekt, trycksaker t.ex. er inbjudan, meny etc. Och alla andra unika objekt som ni har lagt ner så mycket jobb på. Några av våra pars favoritbilder, blir just detaljbilderna som tas under dagen. Detaljer hjälper till att knyta ihop allt och berätta historien om ögonblicken bakom kulisserna.

♥Familjeporträtt
Gör en lista över de familje- och gruppbilder som ni vill ta innan bröllopet. Vårt bästa tips är att hålla listan så kort som möjligt! Räkna med att respektive gruppbild tar ca 3-10 minuter beroende på gruppens storlek och bestäm redan innan hur lång tid det får ta. Vi vill att ni ska få snygga, unika & härliga gruppbilder! Kom ihåg att ingen blir snygg under stress!

♥Budget 
Kanske ni kan få extra timmar i bröllopspresent av föräldrar el gäster? Vi har rätt ofta brudpar som önskar sig fototimmar istället för saker. För en sak som är säkert att alla brudpar som valde att dokumentera större delen av dagen är mycket glada att de gjorde det. Och de som inte gjorde det, ångrar sig väldigt mycket när bilderna levereras. ” -Varför investerade vi inte fler timmar på foto?!” All tid och pengar ni lägger ni på ert bröllop bör ju dokumenteras! 

♥ Provfotografering
Har ni tänkt på om ni vill göra en provfotografering? Eller en engagement session, som det också kallas. Det är det perfekta sättet för oss att lära känna varandra innan bröllopet. Den är viktig av många anledningar under upptakten till ert bröllop: 
Det är ett bra sätt att spendera lite kvalitets tid tillsammans innan den stora dagen. Den hjälper oss att lära känna varandra. Den ger er dessutom fantastiska bilder av er som ett par innan ni blir Herr & Fru. Det är superfint att använda bilderna till er gästbok eller till ett bildspel på bröllopet! Men viktigast av allt, den tillåter er att ”öva” framför kameran innan er stora dag vilket innebär att ni kommer att vara säkra på att bli av med en hel del nerver! Genom att på detta vis, värma upp framför kameran, blir det mycket mer avslappnat när vi tar bilderna på er bröllopsdag, nu vet ni hur vi jobbar och ni har redan fått se fina bilder på er. För att inte tala om att det är superkul och mysigt! En provfotografering ger er dessutom chansen att utforska, unika vackra platser och dessutom kan ni fotograferas på kvällen i det vackraste ljuset av alla, THE GOLDEN HOUR! Många par har efteråt uttryckt hur mycket de har tyckt om att få visa sin kärlek till varandra i en annan, mer avslappnad miljö/situation än deras bröllopsdag. Fotograferingen sker oftast i samband med planeringsmötet. 

Viktigast!
GLÖM FRAMFÖR ALLT INTE ATT SLAPPNA AV OCH SKRATTA. HA KUL & NJUT AV ER DAG! DET ÄR DET VIKTIGASTE.

Att välja brudgummens kläder
Av Karl-Martin Rundberg på Frackhuset i Lund

Kavaj, Smoking, Högtidsdräkt, Jaquette, sommarfint, mörk kostym, ledigt, business casual…
Kärt barn har många namn - även när det kommer till hur man skall klä sig på ett bröllop. Det är ni som brudpar som bestämmer hur era gäster skall klä sig. Vissa tycker det är trevligt med enhetlig klädsel och vissa tycker att man får komma som man vill. Vi ska reda ut vilka alternativ man har.

Det finns idag 4 klädkoder:
·        Högtidsdräkt (frack)
·        Smoking
·        Mörk kostym (på inbjudan; Kavaj)
·        Kostym

Börjar man med den elegantaste klädkoden så är det högtidsdräkt eller Frack. Här kan man också komma i folkdräkt om man har detta. På andraplats kommer smokingen som idag är det vanligaste plagget att gifta sig i. Detta trots att enligt tradition så får inte brudgummen bära smoking. Bjuder man till mörk kostym så skriver man på kavaj på inbjudningskortet. Detta gäller endast vid bröllop, annars skriver man mörk kostym. Kostym är den enklaste av våra klädkoder. Där har mannen mer möjlighet att piffa till det med färger och modeller både på kostym samt tillbehör. Det är idag vanligt att man som brudgum t.ex. väljer att klä sig annorlunda än sina gäster. Det kan vara så att man själv vill bära frack men väljer att bjuda gästerna i kavaj.

Vill man minska sina kostnader på kläderna så finns det idag fördel att man kan hyra sina bröllopskläder om man känner att man inte kommer använda den valda klädkoden igen. Känner man att man vill göra något speciellt med sin bröllopskostym så går det att måttbeställa en kostym för att få den ultimata passformen samt den utformning som man själv önskar. Här är valmöjligheterna oändliga och resultatet kan endast beskrivas med perfektion.
 
Det viktigaste oavsett klädkod på ert bröllop är att ni känner er bekväma med det ni väljer att bära den dag  - det viktigaste med kostymen är mannen som bär den!
 

Att välja brudnäbbens kläder
Av Emilia Crona på Elegant Kids

Brudnäbbarna ska symbolisera livets väg. Det är därför brudnäbbarna går först in av brudföljet.
Brudnäbbarna brukar ibland ha till uppgift att strö blomblad ur en blomkorg eller att bära ringarna på en ringkudde.
Brudnäbben brukar ha en ljus klänning. Ett tips är att välja samma nyans av vitt som du har på brudklänningen. Har du en vit brudklänning ska även brudnäbbsklänningen vara vit, är din klänning benvit (ivory) ska brudnäbbens vara i samma nyans.
Ibland vill man även matcha brudnäbbens accessoarer eller detaljer med färgtemat på bröllopet. Hos oss hittar ni bland annat klassiska näbbklänningar där man kan välja mellan 23 olika färger på detaljerna till klänningen och accessoarerna. Det samma gäller näbbens accessoarer, att matcha flugan, slipsen eller hängslena med färgtemat brukar vara populärt.

Klicka nu in på vårt INTRESSEFORMULÄR så ska vi göra allt vi kan för att hjälpa er få precis den bröllopsdag ni önskar!